Paweł: Potrzebuję czyjejś pomocy


Zad.43 (6 pkt.)
Liczbę osób, które odwiedziły kiermasz obuwia n - tego dnia od momentu jego otwarcia
w przybliżeniu opisuje wzór d(n)= -2n
2+32n-8 , gdzie n∈N+ i 1≤n≤15
a)W którym dniu kiermasz odwiedziło najwięcej osób i ile ich było?
b)Ile osób odwiedziło kiermasz podczas jego trwania?
Sigma:
d(n) to przecież funkcja kwadratowa!
To czemu tak łzy wylewasz?

najwiecej czyli maximum
d(n)
max dla n
max= - b/2a
u Nas
a= - 2 b= 32 c = - 8
n= - b/2a
więc n= - 32/ -4= 8 --- w 8- mym dniu najwiecej
d( 8) = -2*8
2 +32 *8 - 8
d(8)= - 128 + 256 - 8= 120 osób
a) w ósmym dniu --- najwięcej czyli 120 osób
b)kiermasz trwał 15 dni
czyli skoro opisany jest funkcją kwadratową ( czyli symetryczą
wględem n= 8
to 1 -- dnia do 7-ego dnia
tyle samo od 9 --- dnia do 15-ego dnia
czyli 2*d(1) +2*d(2) *2*d(3)+ 2*d(4) +2*d(5) +2*d(6) +2*d(7) +d(8)
d(1)= -2 +32 - 8= 22
d(2)= -8 +64 -8= 48
d(3)= - 18 +96 - 8= 70
d(4) = - 32 +128 - 8 = 88
d(5)= - 50 +160 -8= 102
d(6)= - 72 +192 - 8 = 112
d(7)= - 98+ 224 - 8 = 118
----------------------
Razem = 560 * 2 = 1120 + 120= 1240 osób
= 120 z ósmego dnia
Przelicz to ! bo mogłam sie pomylić
policz dalej zsumuj i * 2 i + 120 ( w ósmym dniu