NWD NWW
dziad: znajdzdz NWD i NWW liczb
75,120 i 96
nie umiem sobie z tym poradzic czy nwd to bedzie 3

a jak wyznaczyc NWW moglby to ktos rozpisac

prosze
18 lis 23:18
18 lis 23:19
dziad: nie wychodzi dalej

cos robie zle
18 lis 23:31
M4ciek: Pokaz jak robisz
18 lis 23:32
dziad: juz mi chyba wyszlo z tych dwoch 600 i potem z tym 96 i wyszlo NWW=2400 moze ktos spr czy
dobrze?
18 lis 23:36
M4ciek: Troche pozno jest i mi sie za bardzo nie chce

Pisz to wczesniej , a nie przed 24
18 lis 23:38
Gustlik:
75 | 5
15 | 5
3 | 3
1 |
120 | 2
60 | 2
30 | 2
15 | 5
3 | 3
1 |
NWD(75, 120)=5*3=15
NWW(75, 120)=75*2*2*2=600
96 | 2
48 | 2
24 | 2
12 | 2
6 | 2
3 | 3
1 |
15 | 5
3 | 3
1
NWD(75, 120, 96)=NWD(15, 96)=3
96 | 2
48 | 2
24 | 2
12 | 2
6 | 2
3 | 3
1 |
600 | 2
300 | 2
150 | 2
75 | 5
15 | 5
3 | 3
1 |
NWW(75, 120, 96)=NWW(600, 96)=96*5*5=2400
19 lis 02:04
Gustlik: NWD mozna wyznaczyć też tak: zakreśluić wspólne czynniki trzech liczb:
75 | 5
15 | 5
3 | 3
1 |
120 | 2
60 | 2
30 | 2
15 | 5
3 | 3
1 |
96 | 2
48 | 2
24 | 2
12 | 2
6 | 2
3 | 3
1 |
NWD(75, 120, 96)=3
19 lis 02:08
AS: A ja tak wyznaczam NWW liczb np. 75,120,96 tak
75 = 3*52
120 = 23*3*5
96 = 25*3
Tworzę iloczyn z potęg o najwyższym wykładniku
NWW(75,120,96) = 25*3*52 = 2400
19 lis 10:05