wielomiany
aaaa: Gdy podzielimy wielomian W(x) przez dwumian x−1 otrzymujemy iloraz x2−x−4 i resztę 2. Wyznacz
stopień wielomianu P(x)=W(x)(x2−3)4(x2−4). Rozwiąż nierówność P(x)≤0. Wiem jak to policzyć,
ale nie wychodzi mi dobry wynik.
18 lis 23:18
Godzio:
W(x) =(x − 1)(x2 − x − 4) + 2 = x3 − x2 − 4x − x2 + x + 4 + 2 = x3 − 2x2 − 3x + 6 =
(x − 2)(x2 − 3) = (x − 2)(x − √3)(x + √3)
P(x) = (x3 + ... )(x8 + ...)(x2 + ...) = x3 + 8 + 2 + .... = x13 + ...
ma stopień 13
(x − 2)(x − √3)(x + √3)(x2 − 3)4(x2 − 4) ≤ 0
(x − 2)2(x + 2)(x − √3)5(x + √3)5 ≤ 0
wykres odbija się na 2
Odp: x ∊ (−∞,−2> ∪ <−√3,√3> ∪ { 2 }
18 lis 23:25
aaaa: Dzięki wielkie.
18 lis 23:48