Granice
sam: | | −3 | |
Wyznaczyć granicę an= |
| |
| | √4n2+5n−3−2n | |
| | 12 | |
Wyszedł mi wynik − |
| i nie wiem czy dobrze, prosze o pomoc |
| | 5 | |
18 lis 23:03
Godzio: jest ok
18 lis 23:07
sam: na pewno? czy to tylko takie, a idź chłopie już...
18 lis 23:10
Godzio: na 100%
18 lis 23:10
Basia:
mnie też tak wyszło, na prawdę
18 lis 23:11
sam: | | n2+1 | |
a ten przykład an= |
| czy wynikiem bedzie plus nieskonczonosc? trzeba to jakos |
| | √7 | |
rozpisywac?
18 lis 23:11
sam: o jejku to super, fest sie ciesze
18 lis 23:12
sam: | | 2 | |
i jeszcze tylko ten przykład |
| i czy wynik to plus nieskonczonosc? |
| | √3n−2−√3n+4 | |
18 lis 23:13
Godzio:
a nie minus

? jaki jest mianownik ?
18 lis 23:16
sam: no nie wiem, mi sie wydaje ze plus
18 lis 23:19
Godzio:
| 2√3n − 2 + √3n + 4 | | ∞ | |
| = |
| = −∞ |
| −6 | | −6 | |
18 lis 23:20
sam: faktycznie mianownik wychodzi −6 wiec bedzie minus nieskonczonosc
18 lis 23:21
sam: a w tym przykładzie który napisałem przed tym co rozwiązałeś, jak bedzie?
18 lis 23:23
Godzio: tak jak mówisz + ∞
18 lis 23:27
sam: i taki jeszcze mam przykładzik, wczesniej nie miałem takich an=n√3n+5n+7n
18 lis 23:30
Godzio: to z twierdzenia o 3 ciągach, poczytaj na Wikipedii jest w miarę dobrze napisane, jak nie dasz
rady to podpowiem
18 lis 23:30
sam: nie wiem za bardzo o co chodzi
18 lis 23:35
Godzio:
an = n√3n + 5n + 7n
n√7n ≤ n√3n + 5n + 7n ≤ n√7n + 7n + 7n
7 ← 7 ≤ n√3n + 5n + 7n ≤ 7 * n√3 → 7
n√3n + 5n + 7n → 7
Jeśli istnieją 3 ciągi an, bn, cn i jest spełniony warunek:
bn ≤ an ≤ cn
gdzie limbn = limcn = g ⇒ liman = g
18 lis 23:39
sam: kurcze jutro bede musiał do tego spokojnie przysiąść bo teraz mózg mi wysiada ale dzieki za
pomoc
18 lis 23:41
Godzio: spoko
18 lis 23:43