Ania: I jeszcze: znajdź wzór funkcji liniowej f wiedząc, że f nie przyjmuje wartości dodatnich
i f(22)=-3.
10 sty 21:18
Tomasz: f(x)=-3 Funkcja stała (bo skoro nie przyjmuje wartości dodatnich to inaczej być nie może

)
10 sty 22:05
Sigma:
np; f(x) = - 3 --- funkcja stała
10 sty 22:10
Sigma:
Tomasz! ... może ich być tez nieskończenie wiele
wykresem będa półproste przechodzące przez punkt ( 22, - 3)
ale przy waruku i y<0
Czy tak?... to też liniowe ! tylko dorzucamy w-k ;
x€ R i y<0
tak mnie się wydaje!
10 sty 22:15
Sigma:
To tzw. "pęk " półprostych o wierzchołku ( 22, - 3)
gdzie oczywiście ! y<0
10 sty 22:24
Ania: ale w odpowiedziach jest że -3

tylko dlaczego inaczej być nie może, tzn. jak do tego
dojść matematycznie
11 sty 00:05
Sigma:
Witam!
Tylko prosta równoległa do Osi Ox o rzędnej y = - 3
spełnia taki warunek! by miała tylko wartości ujemne>
Tak trzeba to wyjaśnić!
I
I
I
----------------I------------------ 22---->x
I I
I y= - 3 I
---------- - 3-------------------I---------- to ta prosta
11 sty 00:34