Dla rorszerzonych
atex:
x−>1
x−>π
18 lis 22:51
Basia:
tg
πx2 = tg
πx−π+π2 = tg[
π(x−1)2+
π2] = ctg
π(x−1)2
(x−1)tg
πx2 = (x−1)*ctg
π(x−1)2 =
| | cosπ(x−1)2 | |
(x−1)* |
| = |
| | sinπ(x−1)2 | |
| π(x−1)2 | | 2cosπ(x−1)2 | | 2*cos0 | | 1 | |
| * |
| → 1* |
| = |
| |
| sinπ(x−1)2 | | π | | π | | π | |
18 lis 23:07
Basia:
nie znasz jeszcze reguły de l'Hospitala ?
18 lis 23:10
atex: no właśnie nie
18 lis 23:14
Basia:
bez reguły de l'Hospitala trzeba rozważać przypadki dla m i n (parzyste, nieparzyste)
strasznie dużo pisania
18 lis 23:16
atex: | | 2 | |
a ten poprzedni przykład to w odpowiedzi mam wynik − |
| |
| | π | |
18 lis 23:21
atex: | | πx | | πx−π+π | | π(x−1) | | π | | π(x−1) | |
tg |
| = tg |
| = tg[ |
| + |
| ] =− ctg |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
18 lis 23:24
Basia:
m,n parzyste
sinmx = sin[m(x−π)+mπ]=sin[m(x−π)]
sinnx = sin[n(x−π)+nπ]=sin[n(x−π)]
bo m(x−π) i n(x−π) → 0
m parzyste
n nieparzyste
sinmx = sin[m(x−π)+mπ]=sin[m(x−π)]
sinnx = sin[n(x−π)+nπ]= −sin[n(x−π)]
| | m | |
reszta obliczeń taka sama wyjdzie − |
| |
| | n | |
m nieparzyste
n parzyste
sinmx = sin[m(x−π)+mπ]= −sin[m(x−π)]
sinnx = sin[n(x−π)+nπ]= sin[n(x−π)]
| | m | |
reszta obliczeń taka sama wyjdzie − |
| |
| | n | |
m nieparzyste
n nieparzyste
sinmx = sin[m(x−π)+mπ]= −sin[m(x−π)]
sinnx = sin[n(x−π)+nπ]= −sin[n(x−π)]
| | m | |
reszta obliczeń taka sama wyjdzie |
| |
| | n | |
18 lis 23:26
Basia:
ad.1 zgadza się; zjadłam −
18 lis 23:27
atex: i w tym drugim przykładzie z odpowiedzi wyszło (−1)m−n
18 lis 23:29
Basia:
mogę się zgodzić na (−1)m−n*mn (to byłoby równoważne) ale nie na samo (−1)m−n
18 lis 23:33
atex: to ten drugi może sobie daruje, ale sor nam mówił że ten przykład jest łatwiejszy niż się
wydaje
18 lis 23:37
Basia:
zauważ, że już dla n=2 i m=1 ta odpowiedź nie jest prawdziwa
| sin2x | | 2sinxcosx | |
| = |
| = 2cosx → 2cosπ = −2 |
| sinx | | sinx | |
18 lis 23:38
Basia:
a może tam było x→0, a nie x→π
wtedy rzeczywiście jest łatwy
18 lis 23:39
atex: nie na pewno jest x−>π
18 lis 23:43
Basia:
no to wyżej masz prosty dowód na
niepoprawność odpowiedzi w książce
więcej
| sinx | | sinx | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| → |
| = − |
| |
| sin2x | | 2sinxcosx | | 2cosx | | 2cosπ | | 2 | |
| sin4x | | 2sin2xcos2x | |
| = |
| = 2cos2x → 2cos2π=2*1=2 |
| sin2x | | sin2x | |
itd.
18 lis 23:49
atex: aha no dzięki za pomoc
18 lis 23:53