Wielomiany
:(((((((((((: POOMOCY ! Nie wiem jak to zrobić


−4x
3−2x
2+1 >0
18 lis 22:47
MATEUSZ: Najlepiej zastosować schemat Hornera, jednak najpierw musisz znaleźć podzielniki ostatniej
liczby w tym wypadku będzie to 1 lub −1
19 lis 10:33
Karolina: nie pasuje ani 1 ani−1
19 lis 10:35
natalia: z delty...
19 lis 10:51
Karolina: trzeciego stopnia z delty?
19 lis 10:53
natalia: podstawiasz sobie t pod wyrażenie... nie miałas takiego czegos
19 lis 11:04
Karolina: co i za co ma sobie podstawić?
19 lis 11:15
nikka: a przykład na pewno dobrze przepisałaś?
19 lis 11:19
nikka: posiadasz odpowiedź ?
19 lis 11:22
Basia:
dzielniki 1: ±1
dzielniki −4: ±1,±2,±4
możliwe pierwiastki wymierne: ±1,±12,±14
−4*(12)3−2*(12)2+1= −12−12+1=0
−4x3−2x2+1 = −4(x−12)*P(x) =
(−4x+2)(x2+x+12)
czyli
(−4x+2)(x2+x+12)>0
dokończ
19 lis 11:28