matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz obwód trójkąta ABC
ewa:
BARDZO PROSZĘ O POMOC
http://yfrog.com/em34886690j
− tutaj jest trójtąt. górny wierzchołek ma literę C, dolny A, a ten 3 przy kącie 23* − B. zadanie: oblicz obwód trójkąta
18 lis 22:44
M4ciek:
cos 23
o
= 0.9205
9
cos
2
3
o
=
x
9
0.9205 =
x
x = 9.77 ≈ 9.8 a
2
+ 9
2
= (9.8)
2
a
2
= 96.04 − 81 = 15.04 a = .... L
ΔABC
= 2a + 2x
18 lis 22:52