koło opisane na prostokącie
kim: punkty ABC o współrzędnych A=(5;8),B=(−1;2),C=(2;−1) są kolejnymi wierzchołkami prostokąta
ABCD.a)wyznacz współrzędne środka symetrii prostokąta ABCD.b)wyznacz współrzędne wierzchołka
D. c)oblicz promień R i pole koła opisanego na tym prostokącie.d)wyznacz sinα który
tworzy przekątna AC z bokiem CD.
18 lis 22:36
Eta:

a) S jest środkiem odcinka AC
to:
| | xA+ xC | |
xS= |
| =..............
|
| | 2 | |
| | yA+yC | |
yS= |
| =............
|
| | 2 | |
b) S jest też środkiem odcinka BD
| | xB+xD | |
to: xS= |
| ... to xD= 2xS−xB=.........
|
| | 2 | |
i podobnie y
D= 2y
S−y
B =.........
c)R= ISCI =
√(xC−xS)2+( yC−yS)2=..........
P koła = πR
2=............
d) z ΔACD
| | IADI | |
sinα= |
| =.........
|
| | IACI | |
IADI=...... IACI= .........
dokończ sam obliczenia
18 lis 23:38
19 lis 00:13