oblicz procent
kochamwaswszystkich: Zuzanna kupiłasukienką za 120 zł, buty za 174 zł oraz torebkę na 96 zł.
a) O ileprocent buty były droższe od sukienki?
b) Jakim procentem cny sukienki jest cena torebki?
c)Zuzanna oszacowała wartość zakupów na 400 zł. Jaki błąd względny przybliżenia popełniła.
Wyraź ten błąd w procentach i wynik zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
18 lis 22:22
M4ciek:
a)
174 − 100 %
120 − x %
x = 68,96 ≈ 69 %
100 % − 69 % = 31 %
18 lis 22:30
M4ciek: b)
120 − 100 %
96 − x %
x = 80%
c)
Δ
x = I x − x
z I = I 390 − 400 I = 10
| | Δx | | 10 | |
δ = |
| * 100% = |
| *100% = 2.56% ≈ 2.6% |
| | x | | 390 | |
18 lis 22:38
Eta:
Maciek ........ sprawdź jeszcze raz przykład a)
174− 120= 54 zł −−− o tyle buty były droższe od sukienki
| | 54 | |
|
| *100% =............. = 45%
|
| | 120 | |
18 lis 22:45