matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
lb
KM:
Czy to rozwiązanie jest poprawne?
√
5−12i
(a+bi)
2
=5−12i a
2
−b
2
+2abi=5−12i
⎧
a
2
−b
2
=5
⎩
2ab=−12
−6
a=
b
36
−b
2
=5
b
2
b
4
+5b
2
−36=0
t=b
2
t
2
+5t−36=0 Δ=25+144=169 t
1
=−9 t
2
=4 b
1
=3i b
2
=2 b
3
=−2 a
1
=2i a
2
=−3 b
3
=−1 Pierwiastkami są: 2i−3, −3+2i, −2−i.
18 lis 22:19
Basia:
prawie; tego brakuje
−6
2
2i
b=−3i ⇒ a=
=
=
=−2i
−3i
i
i
2
z=−2i+3i*i = −3−2i
18 lis 22:25
KM:
Ok, dziękuję za pomoc
18 lis 22:30