matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
limes
Ewa:
Moze ktos podpowie, co ulatwi mi uproszczenie wyrazenia w limesie
?
x
2
−25
lim
x
2
−8x+15
x−>5
18 lis 22:16
Grześ:
x
2
−25=(x−5)(x+5) x
2
−8x+15=x
2
−3x−5x+15=x(x−3)−5(x−3)=(x−5)(x−3)
(x−5)(x+5)
x+5
=
=.......
(x−5)(x−3)
x−3
18 lis 22:19
Ewa:
dzieki
18 lis 22:20