równania i nierówności
zuza: Byłoby super gdyby ktoś rozwiązał chociaż jeden przyklad bo próbuje i próbuje ale jakos mi nie
wychodzi

1. 6x−5/2−3x − 10x/6−5x = 0
2. 1/p+1 > 3/p−4
18 lis 22:12
Iza: w 1 wyjdzie wynik z przecinkiem?
18 lis 22:17
Iza: w 1 wyjdzie wynik z przecinkiem?
18 lis 22:17
Damian: Pierwsze powinno być raczej tak

1. 6x − 5/2 − 3x −10x/6 − 5x = 0 /*6
36x − 15 − 18x − 10x − 30x = 0
−22x = 15/:(−22)
x = −15/22
18 lis 22:20
zuza: sorry zle moze napisalam to jest (6x−5)/(2−3x) − (10x)/(6−5x) =0
18 lis 22:25
Damian: A drugie raczej tak:
2. 1/p+1 > 3/p−4 /:3
1/3(p+1) > 1/p−4
3(p+1) > (p−4)
3p +3 > p−4
2p > −7 /:2
p > −3,5
p∊(−3,5;+∞)
18 lis 22:28
Eta:
| | 6x−5 | | 10x | |
1/ |
| − |
| =0
|
| | 2−3x | | 6−5x | |
założenia: 2−3x≠0 i 6−5x≠0 => x≠
23 i x≠
65
sprowadzamy do wspólnego mianownika:
| | (6x−5)(6−5x) − 10x(2−3x) | |
|
| =0
|
| | (2−3x)(6−5x) | |
licznik przyrównaj do zera i rozwiąż równanie:
(6x−5)(6−5x) −10x( 2−3x)=0
dokończ........ po rozwiązaniu pamiętaj o założeniach
podaj tylko te "x". które spełniają założenie
podaj założenia ........
sprowadź do wspólnego mianownika
| | p−4 − 3( p+1) | |
|
| >0
|
| | (p+1)(p−4) | |
zamień tę nierówność na postać iloczynową:
[p−4−3(p+1)]( p+1)( p−4) >0
( −2p −7)(p+1)(p−4) >0 / * ( −1)
(2p+7)( (p+1)(p−4)
<0
miejsca zerowe:
p= − 3,5 v p= =1 v p= 4
narysuj "falę" przez te miejsca zaczynając rys. od prawej strony od góry
i wybierz te przedziały spod osi
dokończ............
odp: p€ .................
18 lis 22:30
Klemens91: (6x−5)(6−5x)/(2−3x)(6−5x)−10x(2−3x)/(6−5x)(2−3x)=0
(36x−30x2−30+25x)/(12−10x−18x+15x2)−(20x−30x2)/(12−10x−18x+15x2)=0
(61x−30x2−30)/(15x2−28x+12)−(20x−30x2)/(15x2−28x+12)=0
[(61x−30x2−30)−(20x−30x2)]/(15x2−28x+12)=0
(41x−30)/(15x2−28x+12)=0
41x−30=0 v 15x2−28x+12=0
Δ=282−4*12*15
Δ= 784−720
Δ= 64
√Δ=8
x=−30/41 v x=20/30 v x= 36/30
18 lis 22:31
Klemens91: moje rozwiązanie powinno być dobre
18 lis 22:34