PROSZĘ O PILNĄ POMOC
kermit: Nie obliczając pierwiastków (x1,x1) trojmianu x2 − x − 6 wyznacz wartosc wyrazenia :
x12 − x22
18 lis 22:11
kermit:
18 lis 22:39
Basia:
na pewno x12−x22 ? a nie x12+x22 ?
18 lis 22:41
kermit: wlasnie na tym polega trudnosc
18 lis 22:42
Grześ: x12−x22=(x1+x2)(x1−x2)
18 lis 22:43
Grześ: ale hmm, co dalej z tym nawiasem z minusem
18 lis 22:43
M4ciek: Tez sie wlasnie zastnawialem
18 lis 22:44
Basia:
A=x12−x22
A2 = x14−2x12*x22+x24 =
(x14+x24)− 2(x1*x2)2 =
[(x12+x22)2−2x12*x21] − 2(x1*x2)2 =
x12+x22−4(x1*x2)2 =
(x1+x2)2−2x1*x2 − 4(x1*x2)2
uffffffffffffffff
18 lis 22:49
Grześ: właśnie przez chwilę też rozważałem podnoszenie do kwadratu, ale nie byłem pewny czy wolno
18 lis 22:51
Basia:
nie widzę innego sposobu
18 lis 22:53