fale
Pyziq: Zapłace za zrobienie zadania! Jesli ktos potrafi zrobic te zadania prosze pisac na moje gg
zaplace za to lub dam jakas nagrode potrzebuje tych rozwiazan oto zadania:
Zadanie 1
Akustyczną falę płaską można przedstawić równaniem y = 0.1 sin(1320t −
5x). Znaleźć:
1. długość fali,
2. częstotliwość,
3. prędkość rozchodzenia się fali.
Zadanie 2
Jaką różnicę faz będą mieć drgania dwóch punktów znajdujących się w odległości
odpowiednio l1 = 10 m i l2 = 16 m od źródła drgań? Okres drgań
wynosi T = 0.04 s, a prędkość rozchodzenia się drgań v = 300m/s.
Zadanie 3
Obliczyć długość fali w wodzie przy prędkości rozchodzenia się dźwięku c = 1440m/s
dla najniższego słyszalnego uchem tonu o częstotliwości f = 16Hz.
Zadanie 4
Obliczyć długość fal w powietrzu dla tonów o częstotliwościach f1 = 20Hz
i f2 = 20kHz. Przyjąc prędkość dźwięku w powietrzu vp = 340m/s.
Zadanie 5
Zamknięta w jednym końcu rura wysyła podstawowy ton o częstotliwości
f1 = 130, 5Hz. Rurę otwarto. Jakiej częstotliwości wysyła ona ton obecnie?
Jaka jest długość rury?
Zadanie 6
Jaka jest długość struny, jeśli po skróceniu jej o 10cm częstotliwość drgań
wzrosła 1.5 razy. Napięcie struny się nie zmieniło.
18 lis 22:10
manek: Tez potrzebuje tych zadan
18 lis 22:16
ggggg:
11 sty 14:27