matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanko prosze o pomoc:) bardzo prosze:)
Ja:
mam problem jak wyliczyc :
a+b)
1
a−b
1
1
[(
)
−(
)
]*(a−b)
=
a−b
2
a+b
2
2
1
To jest podniesione do potegi
2
18 lis 21:54
Basia:
√
a+b
√
a−b
= [
−
]*
√
a−b
=
√
a−b
√
a+b
a+b−(a−b)
*
√
a−b
=
√
(a−b)(a+b)
2b
2b
√
a+b
=
√
a+b
a+b
19 lis 00:05