Oblicz m z funkcji
Damian: POMOCY! Musze to wiedzieć do jutra

Jak obliczyć zadanie:
Wyznacz dla jakiego m funkcja y=2x*2 − 7x + m:
a) ma 2 miejsca zerowe
b) jedno miejsce zerowe wynosi 1, oblicz drugie miejsce zerowe
18 lis 21:49
mac: to y = 2x*2 − 7x + m odpowiada zapisowi: y = 2x2 − 7x + m?
18 lis 21:50
ela: a) wyznacz te m dla których delta jest dodatnia
18 lis 21:51
ela: delta=49−8m
49−8m>0
18 lis 21:51
Grześ: b) podstaw 1 do równania:
0=2−7+m
m=5
mając m policzmy deltę:
Δ=49−40=9
√Δ=3
18 lis 21:53
ela: czyli m∊(−∞,498)
18 lis 21:53
ela: dla m=498 ma jedno miejsce zerowe
18 lis 21:55
Damian: Dzięki wam bardzo

mac, tak chodziło mi o kwadrat (myślałem, że wyjdzie posługując się boczną instrukcją ^^
18 lis 22:01