trygonometria
Artex: Określ jaką liczbą−dodatnią czy ujemną, jest sin x + cos x, wiedząc,że x∊(π/2, π) i (1+sinx)
(1/cosx − tgx) + 1/3=0
18 lis 21:48
Artex: Jest ktoś w stanie pomóc?
18 lis 21:56
ela: 1cosx−tgx+tgx−sin2xcosx=1/3
1−sin2xcosx=1/3
cosx=1/3
18 lis 22:02
ela: zgubiłam minus przy 1/3
18 lis 22:03
Iza: mała poprawka tam jak przenosimy to znak zmieniamy,więc −1/3
18 lis 22:04
Iza: he
18 lis 22:04
ela: sin2x+cos2x=1
sinx=2√23 t≤o jest druga ćwiartka sin dodatni podstaw za sin i cos i oblicz
18 lis 22:05
ela: wcześniej zauważyłam i jakieś t się pojawiło cos moja klawiatura pisze to co chce
18 lis 22:07
Artex: dziękuje
18 lis 22:09