prostopadłościan
kazimierz: No i kolejny problem . chyba dostanę szału 3 zadania rozwiążę a czwartego nie mogę

!
objętość prostopadłościanu o wymiarach axaxh wynosi 144,a pole powierzchni 168 , wymiary
prostopadłościanu wynoszą ?
i problem bo myślałem że prostopadłościan to graniastosłup w którym sciany sa prostokątami /
pomocy
18 lis 21:35
ak1: ściany są prostokątami o wymiarach a i h
podstawy zas a2
ułóż układ równań i policz
18 lis 21:41
ak1: podstawy to kwadraty o boku a
to a2 co napisałem to już pole podstawy
18 lis 21:42
kazimierz: a może troszeczkę jaśniej?
18 lis 21:43
kazimierz: a prostopadłościan może być kwadratami?
18 lis 21:43
Basia:
na pewno dobrze przepisałeś ?
chodzi o pole powierzchni całkowitej ?
18 lis 21:46
Basia:
akt1
to prowadzi do równania
a3 −84a+288=0
ja się nie podejmuję go tutaj rozwiązywać
18 lis 21:48
ak1: "a prostopadłościan może być kwadratami?"
Nie bardzo wiem o co chodzi
sześcian to szczególny przypadek prostopadłościanu
18 lis 21:49
kazimierz: przepisałem dobrze , i dlatego nie mam pojęcia co zrobić?
18 lis 21:50
Basia:
jesteś pewien, że to nie jest pole powierzchni bocznej ?
wtedy byłoby łatwo
18 lis 21:55
Basia:
łatwo byłoby też dla sześcianu wymiary axaxa
18 lis 21:56
kazimierz: nie pomyliłem się , niestety
18 lis 22:01
Basia:
no to pomylił się nauczyciel
napiszę Ci jak i jakie równanie powstaje i zapytaj jak go masz rozwiązać
18 lis 22:02
Basia:
V = a
2*h = 144
P=2a
2+4a*h=168 /:2
a
2*h=144
a
2+2a*h=84
a
3+288=84a
a
3−84a+288=0
zapytaj jak masz to rozwiązać
18 lis 22:08
ak1: Basiu
nie poddałem się i poszukałem pierwiastka jako dzielnika wyrazu wolnego
wyszło mi że a=6
(a−6)(a2+6a−48)=0
a2+6a−48 nie ma rozwiązań
a=6 pasuje do treści zadania
jak coś źle to mnie popraw
18 lis 22:33
Basia:
podziwiam wytrwałość akt1, naprawdę
ale dlaczego
a2+6a−48=0 nie ma rozwiązania ?
18 lis 22:39
ak1: zrobiłem błąd oczywiście ma chociaż niezbyt "ładne"
w tym jeden ujemny
ten drugi √57−3 chyba też pasuje
18 lis 22:49
Basia:
pasuje, nie jestem tylko pewna czy kazimierz zna tw.Bezout i dzielenie wielomianów
szkoła zaoczna, profil podstawowy
18 lis 22:52
ak1: Też się nad tym zastanawiałem
przyznam się że posiłkuję się w tych przypadkach kalkulatorem
jak już jeden całkowity uda sę znaleść to dalej już leci
18 lis 22:57