POMOCY!!!!
Ania: Wysokości równoległoboku, poprowadzone z wierzchołków kątów rozwartych na dłuższe boki, dzielą
równoległobok na dwa trójkąty równoramienne i kwadrat.
a) Wykaż, że punkty przecięcia tych wysokości z dłuższą przekątną dzielą tę przekątną na trzy
odcinki równej długości.
b) Wiedząc dodatkowo, że dłuższy bok równoległoboku ma długość 6cm, oblicz długość odcinka
przekątnej zawartego w kwadracie.
18 lis 21:30
Ania:
18 lis 21:39
Ania:
18 lis 21:47
Ania:
18 lis 21:47
Eta:

przekatne równoległoboku dzielą się na połowy
zatem punkt S jest środkiem odcinka BD w ΔABD
więc AS jest środkową trójkąta ABD
i DE jest teżz środkową trójkąta ABD
środkowe przecinają się w punkcie M
i środkowe dzielą się w stosunku 2 : 1 licząc od wierzchołka
zatem: IAMI= 2x i IMSI= x
podobnie w trójkącie BCD : ICNI= 2x i ISNI= x
więc IACI = 2x +2x+2x
czyli punkty M i N przecięcia wysokości z przekątną AC
dzielą tę przekątną na trzy równe części po
2x
co kończy dowód.
b) ΔAKC jest prostokątny
IAKI= 9 i ICKI= 3
z tw. Pitagorasa wyznacz długość AC
i następnie IMNI=
13 IACI = .........
dokończ.........
18 lis 22:14
Ania: Wielkie dzięki
19 lis 17:18
anonimwb: Wielkie dzięki
13 cze 20:07