Równanie trygonometryczne
wx9: Witam wszystkich, mam do rozwiązania równanie trygonometryczne, ale poległem prawie na
początku.
Moje dotychczasowe rozwiązanie wygląda następująco i jest wielce prawdopodobne że zawiera
jakies błedy... proszę o ewentualne poprawki

sin
4x + cos
4 =
58
sin
4x + cos
2x(1 − sin
2x) −
58 = 0
sin
2x(1 − cos
2x) + cos
2x(1 − sin
2) −
58 = 0
sin
2x − sin
2xcos
2x + cos
2x − sin
2xcos
2x −
58 = 0
− sin
2xcos
2x − sin
2xcos
2x + 1 −
58 = 0
−2sin
2xcos
2x +
38 = 0
Pozdrawiam
18 lis 21:28
karolina: sin4x+(1−sin2x)2=5/8
18 lis 21:46
pietrek: jak dla mnie to bedzie tak :
sin4x + cos4x = 58
sin4x + cos2x*cos2x −58 = 0
sin4x + (1−sin2x)2 −58 = 0
sin4x + 1 − 2sin2x + sin4x −58 = 0
2sin4x − 2sin2x + 38 = 0
niech t = sin2x
2t2 − 2t + 38 = 0
(t − 14)(t − 34) = 0
sin2x = 14 lub sin2x = 34
sinx = 12 lub sinx = −12 sinx = √32 lub sinx = −√32
może tak : ale nie jestem pewien i jeszcze musisz okrelisc x
18 lis 21:47
wx9: a można to zwinac jeszcze inaczej ? tzn :
(sin2x + cos2x)2 − 2sin2xcos2x +58=0
i wtedy chyba 1 − 2sin2xcos2x + 58 = 0
18 lis 21:50
karolina: obustronnie pomnóż przez 2
4sin2xcos2x=6/8
(2sinxcosx)2=3/4
(sin2x)2=3/4
18 lis 21:53
wx9: delta w tej kwadratowej wychodzi 1, skąd: t1= 12 lub t2= 112
czyli (t−12)(t−32)=0 moge sie mylic, ale tak mi wyszlo.
dla t2=112 nie ma rozwiązania i zostaje policzyć dla pierwszego, tak ?
18 lis 22:04
wx9: nie wzialem pod uwage kwadratow, nie czytac wyzej, przepraszam!
18 lis 22:06