lb
KM: Pierwiastek z liczby zespolonej
√5−12i
| | 5 | | 12 | |
Obliczyłam |Z|=13, cos φ= |
| i sin φ =− |
| .
|
| | 13 | | 13 | |
Ale skąd mam teraz wiedzieć, co to za kąt?
18 lis 21:06
balasek: z dupska
18 lis 21:10
KM: Tyle to ja tez wiem
18 lis 21:15
Grześ: cosinus dodatni, a sinus ujemny, więc jest to ćwiartka IV, czyli kąt należy do przedziału
18 lis 21:17
Basia:
nie musisz
√5−12i = √13*(cosφ+2kπ2+isinφ+2kπ2)=
√13*(cos(φ2+kπ)+isin(u{φ{2}+kπ)}=
sinφ2 i cosφ2 można policzyć
18 lis 21:24
KM: | | 5 | |
No ale przecież nie znamy dokłądnie tego kąta, bo cos φ jest |
| , więc jak łatwo znaleźć |
| | 13 | |
18 lis 21:27
Basia:
f.tryg. można wyliczyć, nie kąt
sinφ=2sinφ2cosφ2 = 1213
cosφ = cos2φ2−sin2φ2= 513
i masz układ równań, który pozwala wyliczyć sinφ2 i cosφ2
18 lis 21:36
Basia:
możesz też skorzystać z gotowych wzorów
|sinx2| = √1−cosx2
|cosx2|= √1+cosx2
18 lis 21:40
KM: Ale delta wychodzi ujemna, więc może jest jakiś inny sposób...
18 lis 21:46
KM: OO, mam przed sobą tablice matematyczne i tam takich wzorów nie widziałam
18 lis 21:47
Basia:
| | 12 | | 6 | |
cosx2 = |
| = |
| |
| | 13*2sinx2 | | 13sinx2 | |
| 36 | | 5 | |
| −sin2x2= |
| /*169sin2x2 |
| 169sin2x2 | | 13 | |
36−169sin
4x2=5*13*sin
2x2
169sin
4x2−65sin
2x2−36 =0
Δ = (−65)
2−4*169*(−36) =
5
2*13
2+4*13
2*36 =
13
2(25+144) = 13
2*169 = 13
4
jako żywo dodatnia
18 lis 21:53
KM: Ok, coś musiałam namieszać zaraz sprawdzę
18 lis 21:57
KM: A czy można to też zrobić takim sposobem:
(a+bi)
2=−8−6i
a
2+2abi−b
2=−8−6i
9−b
4=−8b
2
t=b
2
t
2−8t−9=0
Δ=64+36=100
t
1=−1
t
2=9
b
1=i b
2=3 b
3=−3
a
1=3i a
2=−1 a
3=1
Więc rozwiązanie równania są
3i−1, 3i−1, 1−3i
18 lis 22:01
KM: Ok źle spojrzałam nieważne
18 lis 22:12
AS:
√5 − 12i = x − yi obie strony do kwadratu
5 − 12i = x2 − 2xyi +y2i2 i2
5 − 12i = x2 − y2 − 2xyi
Porównuję współczynniki przy części rzeczywistej i nierzeczywistej
x2 − y2 = 5
2xy = 12 ⇒ y = 6/x podstawiam do równania pierwszego
x2 − (6/x)2 = 5 |*x2
x4 − 5x2 − 36 = 0 po wyliczeniu deltą mamy
x2 = −4 lub x2 = 9
Wystarczy rozpatrzyć drugi przypadek
x2 = 9 ⇒ x1 = −3 lub x2 = 3 y1 = −2 lub y2 = 2
Stąd rozwiązanie
√5 − 12i = −3 + 2i lub √5 − 12i = 3 − 2i
Uwaga: Przy podstawianiu x i y muszą być przeciwnego znaku
19 lis 11:54