stwojciech: [CIĄGI ARYTMETYCZNE] Witam, mam problem z paroma zadaniami, bardzo proszę o pomoc. Poziom
klasa 2 LO.
1) Suma szóstego i szesnastego wyrazu rosnącego ciągu arytmetycznego (an ) jest równa 5,
a iloczyn ósmego i dwunastego równy jest 3. Wyznacz wzór na wyraz ogólny ciągu (an )
2) Uzasadnij że liczby a= 1/ √3-√2 b=|√2-√3| c=√3(1-√6) tworzą w podanej
kolejności ciąg arytmetyczny
3) Uzasadnij że liczby a=3210 b=17*815 c=423 są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego
4) Sprawdź czy liczby log3 2 log3 (√3-1 oraz log3 (2- √3) w podanej kolejności
tworzą ciąg arytmetyczny
10 sty 19:46
Basia:
1. w ciagu arytmetycznym an =a1+(n-1)r czyli
a6 =a1+5r
a16=a1+15r
a6+a16=2a1+20r
2a1+20r = 5
---------------------------
a8 = a1+7r
a12 =a1+11r
a8*a12 = (a1+7r)(a1+11r)
(a1+7r)(a1+11r) =3
-----------------------------------
z pierwszego: a1 = 5/2 - 10r
podstawiamy do drugiego
(5/2 - 3r)(5/2 +r) =3
25/4 +5r/2 - 15r/2 -3r2 -3 =0 /*4
25 + 10r - 30r -12r2 -12 =0
-12rr -20r +13 =0 /*(-1)
12r2 +20r -13 =0
Δ = 20*20 + 4*12*13 = 4*5*4*5 + 4*4*3*13 = 16(25 + 39) = 16*64
√Δ = 4*8 = 32
r1 = (-20 - 32)/24 = -52/24 odpada bo ciag ma być rosnący czyli r>0
r2 = (-20+32)/24 = 12/24 = 1/2
r = 1/2
a1 = 5/2 - 10/2 = -5/2
---------------------------------------------
n-1 -5
an = -5/2 +(n-1) (1/2) = ------------- = (n-6) / 2
2
10 sty 20:52
Basia:
2) Uzasadnij że liczby a= 1/ √3-√2 b=|√2-√3| c=√3(1-√6) tworzą w podanej
kolejności ciąg arytmetyczny
liczymy b-a i c-b
b-a = |√2 - √3| - 1 / (√3 - √2) = √3 - √2 - 1 / (√3-√2) =
[ (√3 - √2)2 - 1 ] / (√3 - √2) = [3 - 2√3√2 +2 - 1 ] / (√3 - √2) =
(4 - 2√6) / (√3 - √2) = [ (4-2√6)(√3+√2)] / [(√3-√2)(√3+√2)] =
4√3 + 4√2 - 2√18 - 2√12
----------------------------------------- = 4√3 + 4√2 - 2√2*9 - 2√3*4 =
3 - 2
4√3 + 4√2 - 6√2 - 4√3 = -2√2
c-b = √3(1-√6) - |√2-√3| = √3 - √18 - (√3 - √2) = √3 - √9*2 - √3 +√2 =
-3√2 + √2 = -2√2
b-a = c-b = -2√2 = r
czyli to jest ciag arytmetyczny
10 sty 21:05
Basia:
3) Uzasadnij że liczby a=3210 b=17*815 c=423 są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego
a = 3210 = (25)10 = 250
b = 17*(23)15 = 17*245
c = 423 = (22)23 = 246
b-a = 17*245 - 250 = 245 ( 17 - 25) = 245(17-32) = -15*245
c-b = 246 - 17*245 = 245 ( 2 -17) = -15*245
c-b=b-a czyli mamy ciag arytmetyczny
10 sty 21:11
Basia:
4) Sprawdź czy liczby a= log32 b=log3 (√3-1) oraz c=log3 (2- √3) w podanej
kolejności
tworzą ciąg arytmetyczny
jak 2 i 3
liczymy b-a i c-b
jeżeli b-a = c-b mamy ciąg arytmetyczny
logax - logay =loga(x/y)
spróbuj to rozwiązać sam
10 sty 21:14
stwojciech: Dziękuje bardzo za pomoc, rozwiąże na pewno to i ponad 10 innych podobnych.
10 sty 21:29
mix: Jestem pierwszy raz na tym forum, może i mi ktoś podpowie jak zrobić zadanko ?
Z pudełka, w którym jest 6 kul białych 2 niebieskie i 3 zielone losujemy kolejno, bez
zwracania 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń : A - obie wylosowane kule będą
białe
B - za drugim razem wylosujemy kulę niebieską
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
12 sty 23:13
bezradna: moc zbioru Ω=C112
moc zbioru A=C62
P(A)=15/55
moc zbioru B=C91*C21
P(B)=18/55
12 sty 23:58