z parametrem
pająk: podaj liczbę rozwiązań w zależności od parametru m: |x|−2=m
18 lis 20:38
Tragos: narysuj sobie funkcję y = |x| − 2 w oparciu o przekształcenia wykresów, potem tylko łatwo
odczytujesz z wykresu
18 lis 20:40
18 lis 20:40
mac: | | ⎧ | 0 roz dla m∊(−∞;−2) | |
| k(m) = | ⎨ | 1 roz dla m∊{−2} |
|
| | ⎩ | 2 roz dla m∊(−2;+∞) | |
18 lis 20:42
Basia:
|x|−2=m
|x|=m−2
dla m−2<0 nie ma rozwiązania, bo w.bezwgl. nie może być ujemna
dla m−2=0 |x|=0 ⇔ x=0 czyli jedno rozwiązanie
dla m−2>0 x=m−2 lub x=−(m−2) dwa rozwiązania
18 lis 20:42
Eta:
IxI= m+2
dla m+2=0 =>dla m= −2 −−− jedno rozwiązanie
dla m<−2 −−− brak rozwiązań
dla m> −2 −−− dwa różne rozwiązania
18 lis 20:43
Eta:
|x| = m
+ 2
Basiu ....... literówka się wkradła

Pozdrawiam
18 lis 20:45