matihaj: Dla danego zbioru X oraz relacji R zawarte w X kwadrat zbadać czy r jest relacją
równowazności, a jeśli tak wskazać klasy abstrakcji:
X=N, xRy wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje k i l należące do N( k>0 i l>0 i x do potęgi
katej= y do potegi katej.
10 sty 19:44
Basia:
y do l powinno chyba być
1. xRx bo x1 = x1 jest zwrotna
2. xRy ⇔ ist. k, l ∈N\{0} xk = yl ⇔ ist. l,k∈N\{0} yl = xk ⇔ yRx
jest symetryczna
3. xRy i yRz ⇒ ist.k,l∈N\{0} xk = yl i ist.m,n∈N\{0} ym = zn ⇒
xk = yl ⇒ y =xk/l ⇒ (xk/l)m = zn ⇒ xkm/l = zn ⇒ (xkm/l)l = (zn)l
⇒
xkm = znl k*m, n*l ∈N\{0}
jest przechodnia
czyli jest relacją równoważności
[n] ={m∈N: m=nk gdzie k∈N\{0}}
słowami: klasą abstrakcji dowolnej liczby naturalnej będzie zbiór jej potęg naturalnych
różnych od zera
np. [2] = {2,4,8,16......} ={2k: k=1,2,3,....}
[3] = {3,9,27,81....} = {3k: k =1,2,3....}
itd.
oczywiście
[0] = {0}
[1] = {1}
10 sty 20:36