q
Skizzo:
I x1I + I x2 I ≤ 1 I2
i mam
x12 + x22 ≤ 1 po podstawieniu z rownania do zworów viete'a
( x1 + x2 )2 − 2x1x2 ≤ 1 x1 + x2 = k + 1 k − 2 a
x1x2 = − k k − 2
teraz podstawiam i licze
(k + 1 k − 2)2 − 2 − k k − 2 ≤ 1
ale nie wychodzi co robie zle
18 lis 20:31
Basia:
(a+b)2 = a2+2ab+b2
(|x1|+|x2|)2 = .......
18 lis 20:33
Skizzo: no i tak robie i nie wychodzi
18 lis 20:41
Basia:
nie robisz tak
|x
1|+|x
2|≤1 /()
2
|x
1|
2+2|x
1|*|x
2|+|x
2|
2 ≤1
x
12+x
22 + 2|x
1*x
2| ≤1
(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2+2|x
1*x
2|≤1
teraz podstawiaj, bo nie pamiętam początkowej postaci równania
18 lis 20:47
Skizzo: i nic
Δ wychodzi ujemna a w odpowiedzi mam ze przynajmniej rowna 0 ma byc
18 lis 20:56