wrrrrrrrrr: pomóżcie błagam i proszę o wytłumaczenie w miarę dokładne:
1. wyznacz współczynniki b i c funkcji kwadratowej f(x)=x
2+bx+c wiedząć że jej wykres
jest symetryczny względem prostej x= -3 i f(-6)= -1
2.dana jest funkcja y= x
2+bx+c oblicz b oraz c wiedząc że suma pierwiastków synosi 3 a
suma odwrotności tych pierwiastków jest równa -1/2
3. na rysunku przedstawiono gragment wykresu funkcji kwadratowej f
a) obicz f(0)
2. oblicz największą wartość funkcji w przedziale <-1, 8>
i wierzchołek jest w punkcje (4, -2) a miejsca zerowe to 2 i 6
wiem jak wyliczyć funkcje f... a co dalej? do punku a to trzeba podstawić 0 za x do tej
wyliczonej mojej funkcji?
4. naszkicuj wykres funkcji f(x)= |x|x+3
czy to będzie y= x
2+3 lub y= -x
2+3
5. w sklepie a chleb drożał w pewnym okresie trzykrotnie o 10% a w sklepei b w tym samym
okresie zdrożał raz o 32%. w którym sklepie nastąpiła większa podwyżka?
w b chyba tylko jak to udowodnić

6. tłos rozchodzi sięw powietrzu na odległość 1155 m w czasie 3,5 sekundy. od pojaweinia
sie błyskawicy do grzmotu upłyneło 5,5 sekundy. jak daleko od nas uderzył piorun?
może być tak rozwiazenie:
1155 - 3,5
x - 5,5
i rozwiazac jak proporcje

7. iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych nieparzystych wynosi 143. jakie to liczby

nie nawidzę takich zadań

dzięki z góry

proszę pomóżcie

ratujecie mi skórkę
Sigma:
zad1/ f(x) = x
2 +bx +c
jeżeli wykres sym. wzgl x= -3 to oznacza ,że na tei prostej znajduje
sie wierzch. paraboli czyli x
w= - 3
wiemy ,żę x
w= -b/2a
to -b/2a= - 3 a=1 to b= 6
czyli f(x) = x62 +6x +c
ponieważ f( - 6) = - 1
to f( - 6) = 36 - 36 +c czyli c= - 1
tyle!
zad2/ y = x
2 +bx +c a =1
x
1 +x
2 = -b/a --- wz. Viete
'a
czyli
- b = 3 to b= -3
1 1 x
1 + x
2
-------- + ------ = ----------------
x
1 x
2 x
1 * x
2
w liczniku = 3
w mianowniku drugi wz. Vie-ty = c/a = c/1 = c
czyli 3/c= - 1/2 to c = - 6 tyle
zad3/ Niestety nie widzę wykresu

ale skoro opisałas i W i m-ca zer. to
a) wiadomo F(0)= --- za x podstaw zero!
b) W( 4, - 2) widać ,że x
w= 4 należy do tego przedziału
<- 2, 8>
miejsca zerowe jak piszesz to x = 2 i x = 6
liczysz f( 8)= wstaw za x=8
f( - 2) za x = - 2
zobaczysz która wyjdzie wieksza
zad4/
dwa wykresy częściowe w przedziałach
I cz. dla x < 0 f(x) = - x*x +3 = - x
2 +3
to część paraboli ( ramię po lewej str. W(0,3)
skierowane do dołu
IIcz. dla x≥ 0 f(x) = x
2 +3 W(0,3)
ramię po prawej str wierzch. skierow. do góry
widzisz już ! będa złaczone w W(0,3)
zad5/
niestety nie w skl. b ale w skl. a

110% --- po pierwszej podw.
121%---- po drugiej bo 10% z 110 = 11% ( 110 + 11)= 121
133,1% -- po trzeciej bo 10% ze 121 = 12,1 + 121= 133,1
juz widzisz



!
zad 7/ 2n -1 --- pierwsza l. niep n€ N
2n +1 --- kolejna l. niep
(2n -1) (2n +1) = 143
4n
2 - 1 = 143 ze wzoru na a
2 - b
2
4n
2 = 144
n
2 = 36
n = 6 lub n= - 6 --- odrzuczamy bo nie naturalna
czyli skoro n= 6
to szukane liczby to
2n -1 = 2*6 -1= 12-1=11
2n+1 = 2*6 +1 = 12 +1 = 13
spr; 11*13= 143 czyli ok!
zad6/ wylicz proporcje
PS: Kiedys Ci pomagałam na gg
( ale nie wierzyłaś w moje kompetencje

Mimo to jak widzisz zechciało mi się tyle pisać
dla Ciebie

Powodzenia

!