kula
kazimierz: czy dobrze to rozwiązałem?
Promień kuli o obiętości 36π cm3 jest równe?
P=4πR2
36π=4πR2/:4π
9=R2
R=√9=3 cm
π− to jest pi bo nie wiem czy to odpowiednik tu
18 lis 20:07
Kejti: jest ok
18 lis 20:11
Kejti: chociaż nie. masz napisane objętość kuli, nie pole powierzchni
18 lis 20:12
Basia:
o ile mnie pamięć nie zawodzi to
4πR
2 = powierzchnia kuli
18 lis 20:13
kazimierz: no ale miałem wyliczyć promień kuli. i skorzystałem ze wzoru na pole
18 lis 20:14
Tragos: wzór na pole kuli to:
r
3 = 27
r = 3 cm
18 lis 20:15
kazimierz: no i wyszło na to samo
18 lis 20:16
Kejti: Tragos:wzór na pole kuli to:
ekhm.. to wzór na objętość.. chyba, że coś się zmieniło..
18 lis 20:17
Tragos: sorry, chodziło mi o objętość oczywiście
18 lis 20:19
kazimierz: a z pola nie mogę wyliczyć R ?
18 lis 20:21
essh: no na objętość raczej

ale zadanie rozwiazal dobrze bo tam o objetosc sie rozchodzi
18 lis 20:21
essh: z pola sie nie da bo nie mamy w zadaniu ile wynosi pole wiec nie ma co podstawic
18 lis 20:22
kazimierz: objętość przecież mamy 36πcm3 a pytają o promień
18 lis 20:24
essh: no i dlatego trzeba podstawic 36pi cm3 do wzoru na objętość, z pola sie nie wyliczy bo nie
podaja ile wynosi pole
18 lis 20:27
kazimierz: no tak , co innego myślę a co innego robię , dziękuje i wybaczcie mi zamieszanie, BARDZO BARDZO
dziękuje
18 lis 20:33