Proszę o podpowiedź. Nie wiem czemu ale nie mogę wpaść jak to wyliczyć.
Magda: Trzeba ogrodzić siatką długości 120m prostokątny plac przylegający jednym bokiem do muru. Jakie
wymiary powinien mieć plac aby jego pole było największe?
Eta:

x, y −−− wymiary placu x,y >0
2x+y= 120 => y= 120 −2x to x€(0,60)
P(placu)= x*y
P(x) = x(120−2x) = −2x
2 +120x −−− ramiona paraboli skierowane do dołu
| −b | |
zatem osiąga minimum dla xmin= |
| = 30
|
| 2a | |
to y
min = 120 −2*30 = 60
Odp

lac powinien mieć wymiary: 60m długości i 30 m szerokości