matematykaszkolna.pl
dwa styczne okregi re-up ;D pomocyyyyy essh: rysunekmam problem z zadaniem: Dwa styczne okręgi o środkach odpowiednio o1 i o2 przecina prosta k przechodzaca przez punkt stycznosci C i przecinająca oba okregi w punktach A i B. Udowodnij, że katy środkowe w obu okregach, oparte na łukach wyznaczonych przez prosta k ( nie bedaca srednica okregow) są równe. zakladam temat po raz drugi, w pierwszym otrzymałem odp od Basi CO1=AO1=r1 AC=2r1 CO2=BO2=r2 BC=2r2 CO1CO2=BO1BO2=BCAC=r1r2 co wskazywało by na podobienstwo trojkątów kat CO1B=katCO2A nie zacytowalem zbyt dokładnie bo nie do konca rozgryzłem edytor jednak chodzi o idee, nie mozemy stwierdzic, że BC = 2r2 bo w zadaniu jest powiedziane że prosta k nie jest srednica zadnego z okregow, jak to jest ? ;>
18 lis 19:54
essh: nie ogarnia nikt tego ? wiedzialem ze te dowodzenie nie ludzkie jest xD
18 lis 20:14
Basia: a masz rację; przeoczyłam, że to nie są średnice
18 lis 20:51
essh: da rade jakos inaczej to wykazac?
18 lis 20:54
karolina: kąt O1CB jest przystajacy do kąta O2CA bo to ten sam kąt , trójkaty ACO1 i BCO2 są równoramienne ...
18 lis 20:57
Basia: rysunek
MO1 r1 

=

MO2 r2 
AO1 r1 

=

BO2 r2 
na mocy tw. odwrotnego do tw.Talesa AO1 || BO2 ⇒ ∡MO1A = ∡MO2B zmieniłam niechcący oznaczenia, ale chyba się połapiesz
18 lis 21:00
essh: tzn ze srodki leza na jednej prostej ? przecinajacej prosta k pod jakims tam katem ? niezaleznie od przesuuwania sb mniejszego okregu i punktu stycznosci ;> ?
18 lis 21:02
Basia: tak, środki i punkt styczności jeżą na jednej prostej
18 lis 21:03
Basia: tak jest zawsze, także dla zewnętrznie stycznych
18 lis 21:05
essh: elegancko jesteś wielka dopisze sie do listy uwielbiajacych dzięki emotka
18 lis 21:05
Basia: podoba mi się też rozwiązanie karoliny
18 lis 21:09
essh: w sumie mi tez xD bo na jedno wychodzi.. ja nie wiedzialem ze one na jednej prostej leza i tak kombinowałem brrr karolina tez jest wielka
18 lis 21:11