Granice
sam: Obliczyć granicę ciągu an=√n+√n − √n−√n
18 lis 19:47
sam: nie mam pojęcia co z tym zrobić
18 lis 19:54
Godzio:
| | a2 − b2 | |
masz postać a − b zrób z niej |
| i wtedy podziel przez √n |
| | a + b | |
18 lis 19:55
Basia:
pomnóż i podziel przez √n+√n+√n−√n
w liczniku zastosuj wzór (a−b)(a+b)=a2−b2
dalej już tak jak w poprzednich przykładach ("wyciągasz" √n)
18 lis 19:56
sam: zrobiłem ale nie wiem co dalej tzn. nie wiem co pozostanie w liczniku, nie wiem czy znaki mam
pozmieniać tzn. czy w liczniku ma zostać 2√n?
18 lis 19:57
Godzio: tak
18 lis 19:57
sam: a nie powinno byc zero w liczniku? czy tego nie traktujemu jago jedną całość > −√n−√n ?
18 lis 19:59
sam: nie mam pojęcia jak to zrobić, te "n−ki" mi sie mieszają
18 lis 20:01
18 lis 20:06
Godzio:
| | n + √n − (n − √n) | |
√n + √n − √n − √n = |
| = |
| | √n + √n + √n − √n | |
| | 2 | | 2 | |
= U{2√n}{{√n + √n + √n − √n} = |
| = |
| =1 |
| | √1 + 1/n + √1 − 1/n | | 2 | |
18 lis 20:06
Godzio: Poprawka do zapisu:
| 2√n | | 2 | |
| = |
| |
| √n + √n + √n − √n | | √1 + 1/√n + √1 − 1/√n | |
18 lis 20:08
Basia:
o zgubiłam jeden pierwiastek, a Godzio zgubił pierwiastki (albo ich nie widać), ale wynik ma
dobry
18 lis 20:10
18 lis 20:22
sam: aha to dzięki wielkie za pomoc

te granice mnie wykańczają hehe
18 lis 20:26
Basia:
niestety nie
√n+√n = √n(1+√nn) = √n√1+1√n
dzieląc pod pierwiastkiem przez √n na zewnątrz wyciągasz nie √n tylko √√n a to za mało
18 lis 20:29