rozwiąż nierównośc
devil_himself: x(1−3x)<0
18 lis 19:43
:): x(1−3x)<0
x−3x2<0
x1=0 x2=√3 x3=−√3
18 lis 20:05
devil_himself: dziękować
18 lis 20:29
Eta:

źle

tak powinno wyglądać rozwiązanie:
x(1−3x)<0
miejsca zerowe:
x=0 v x=
13
parabola ramionami do dołu
odczytaj z rys;
odp: x€ ( −∞,0) U (
13,∞)
18 lis 20:35
mac: a najlepiej wyciągnąć 3 i "−" przed x−sy, wtedy najłatwiejsza forma
18 lis 20:37
Tragos: jak równanie kwadratowe, może mieć trzy rozwiązania? to wyżej jest źle, nie potrzebnie jeszcze
mnoży, przecież od razu można wyznaczyć miejsca zerowe, czyli
x = 0 v 1 − 3x = 0{1}{3}
3x = 1
x = 13
Zaznaczam na osi liczbowe: 0 i 13, parabola ramionami skierowana do dołu i interesują nas
wartości ujemne, czyli x ∊ (−∞, 0) ∨ (13, +∞)
18 lis 20:38
Ja: Mam ogromną prośbę: czy mógłby ktoś spojrzec na moje dwa zadanka, w ktorych niestety wychodzi
mi inna odpowiedz niz w ksiazce, bylabym bardzo wdzieczna
| | a−b | | 1 | | a−b | | 1 | | √(a−b)2+3ab | |
a) ( ( |
| )− |
| −( |
| ) |
| ) : |
| |
| | a+b | | 2 | | a+b | | 2 | | √a3−b3 | |
| | 1 | | 1 | |
to jest pierwszy nawias do potegi − |
| , a drugi nawias do potęgi |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2b | |
Odpowiedz to: |
| a,b>0 , a>b |
| | a+b | |
| | (5x− 5)(5x+5) | |
b)5x + |
| >0 |
| | 1−5x | |
Odpowiedz to: x∊(0,2)
18 lis 21:40
Ja: prosze, prosze o pomoc
18 lis 21:47
Grześ: do drugiego mogę pomóc
18 lis 21:56
Ja: byłabym Ci bardzo wdzięczna
18 lis 21:58
Grześ: b)
D: 5
x≠1
x≠0
(5
x−25)(1−5
x)>0
(5
x−25)(5
x−1)<0
5
x=t
(t−25)(t−1)<0
t∊(1,25)
1<t<25
1<5
x<25
0<x<2
x∊(0,2)
18 lis 22:00
18 lis 22:06
Grześ: Haha, proszę bardzo
18 lis 22:06
Ja:
18 lis 22:07
kuba: w tym pierwszym zadaniu x=0 i x=−1/3
18 lis 22:23