Logarytm + wartość bezwzględna :))
Natasha : mam pewne zadanko, które zaczełam rozwiązywać ale mam pewne niejasności... oto treść
| | 1 | |
Wyznacz dziedzine funkcji f(x)= |
| |
| | log2|2x−3| | |
18 lis 19:33
Natasha : założyłam że log
2|2
x−3| ≠ 0 ⇒ x≠2 lub x ≠1
dalej |2
x−3| > 0 i nie wiemc zy rozwiazaniem tego są x ∊ R
18 lis 19:34
Godzio:
|2x − 3| > 0 ⇔ 2x − 3 ≠ 0 ⇒ 2x ≠ 3 ⇒ x ≠ log23
log2|2x − 3| ≠ 0 = log21
2x − 3 ≠ 1
2x ≠ 4
x ≠ 2
18 lis 19:36
Godzio:
D = R − {log23, 2}
18 lis 19:37
Natasha : a x≠1

bo wkońcu tam jest wartość bezwzględna w logarytmie |2
x−3| ≠ 1 ⇒ 2
x−3≠1 lub
2
x−3≠−1
18 lis 19:42
Natasha : 
?
18 lis 19:50