regula de l'Hospitala
roman: oblicz granice korzystając z reguly de l'Hospitala
lim = ex−e−xx przy x dążących do zera
18 lis 19:29
Basia:
a wiesz co mówi reguła de l'Hospitala ?
18 lis 19:32
roman: trzeba pochodne wziąć z licznika i mianownika chyba nie

tylko czy pochodna z e
−x to jest to samo co pochodna z e
x
18 lis 19:37
Basia:
(e−x)' = e−x*(−x)' = e−x*(−1) = −e−x
18 lis 19:39
roman: dobra dzieki, a pochodna z (sinx−xcosx)' = cosx+sinx tak czy nie?
18 lis 19:47
nikka: nie...
(xcosx)' = 1*cosx + x*(−sinx)
18 lis 19:51
roman: ok, a (cos2x)'= −sin(2x)*(2x)'= −2sin2x

good

18 lis 19:56
nikka: ok
18 lis 19:57
Basia:
good !
18 lis 19:57
roman: ok to juz ostatnie pytanie lim
x−sinxx3 przy x dążącym do zera
korzystam z reguły, wychodzi
lim
1−cosx3x2 i ile wynosi ta granica w koncu,
13 
good

18 lis 20:15
Basia:
nadal licznik i mianownik dążą do zera, bo
1−cos0=1−1=0
3*02=0
jeszcze raz trzeba de l'Hospitala zastosować
18 lis 20:17
roman: o tak teraz widze, wyszlo
16, DZIEKI

18 lis 20:20
Basia:
tak jest, gra
18 lis 20:22