Potęgowanie i Pierwiastkowanie liczb
wwojtek17: Witajcie mam problem nie wiem jak zrobić
(√2−3)3−(2√3+2)2)=
(√√2−1−√√2+1)2=
18 lis 19:18
Basia:
wzory skróconego mnożenia
18 lis 19:20
Informatyk ;]: ale konkretnie jak bo nie rozumiem tego jak po kolei wykonać to działanie
18 lis 19:22
Basia:
najpierw podnieść √2−3 do sześcianu (1)
potem podnieść 2√3+2 do kwadratu (2)
potem od (1) odjąć (2), zredukować wyrazy podobne
(√2−3)3 = (√2)3−3(√2)2*3 + 3√2*32−33 =
2√2−9*2+27√2−27 = 29√2−45
(2) z wzoru (a+b)2=a2+2ab+b2
18 lis 19:27
Nieuk;[: dziękuje ci wielkie w końcu ktos pomógł jeszcze raz dzięki bo to zadanko było jak kolec w ręce
18 lis 19:29