Dla jakich parametrów
Bożena: Dla jakich parametrów a, b wielomian W(x) = x4 − 3x3 + 6x2 + ax + b jest podzielny przez
dwumian x2 − 1?
proszę o dokładne wytłumaczenie bo nie bardzo rozumiem co tu trzeba zrobić
18 lis 19:16
Godzio:
Liczba "a" jest pierwiastkiem wielomianu W(x) tylko wtedy gdy W(a) = 0, inna definicja:
Liczba a jest pierwiastkiem wielomianu W(x) tylko wtedy gdy wielomian W(x) dzieli się przez
dwumian (x − a) bez reszty
więc x2 − 1 = (x − 1)(x + 1) ⇒ x = 1 lub x = −1
Skoro 1 i −1 mają być pierwiastkami danego wielomianu to W(1) = 0 i W(−1) = 0
18 lis 19:19
Bożena: aha a jak obliczyć a i b?
18 lis 19:21
Godzio: tworzysz układ równań
18 lis 19:22
Bożena: chyba źle to robię bo nie wychodzi mi wynik
18 lis 19:34