Wyznacz liczbę:
Karolina: Hej mam problem jak mam zrobić to zadanie:
Wyznacz liczbę:
2%większą od 1600 = tutaj wiem że to mnożę
a jeśli jest np o 15% MNIEJSZĄ od 320 ? to tak samo muszę pomnożyć ?
18 lis 19:06
M4ciek: b)
320 − 100%
x − 85%
18 lis 19:07
Basia:
320 − 15%z320 = 85%z320
18 lis 19:08
Tragos: jeśli o 15% mniejsza to:
320 − 15% * 320 = 320 − 0,15*320 = 320 − 48 = 272
a w skrócie: 0,85*320 = 272
18 lis 19:08
Karolina: o Dziękuję bardzo
18 lis 19:11
majo: o 15 % mniej niż 320,400,510, 19,8060
1 mar 13:44
mateusz: o 40% więcej niż 72,1080,64,123,900
1 mar 13:45