:)
M4ciek:
Dana jest funkcja kwadratowa f okreslona wzorem f(x) = (2−m)x
2 +2mx + m . Funkjca g
przyporzadkowuje liczbie rzeczywistej m iloczyn roznych miejsc zerowych funkcji f.Narysuj
wykres funkcji g,Podaj zbior wartosci funkcji g.
Prosze o pomoc
18 lis 19:03
Godzio:
a ≠ 0 ⇒ m ≠ ...
Δ > 0 ⇒ m ∊ ...
| | m | | 1 | |
g(m) = |
| = − |
| − 1 |
| | 2 − m | | m − 2 | |
D = (−
∞,0) ∪ (1,2) ∪ (2,
∞)
Narysuj zwykłą funkcję wymierną tyle że w przedziałach i odczytaj zbiór wartości, jak nie dasz
rady to pomogę
18 lis 19:07
M4ciek:
1o a ≠ 0 ⇒ m ≠ 2
2o Δ > 0 ⇒ m ∊(−∞,0)∪(1,+∞)
1o ∪ 2o
m∊(−∞,0) ∪ (1,2) ∪ (2,+∞)
18 lis 19:18
Godzio:
m wyznaczyłeś ok, tyle że 1
o ∩ 2
o a nie suma
18 lis 19:20
M4ciek: Ok poprawie

Nie rozumiem tego przejscia
18 lis 19:22
Godzio:
| m | | m | | m − 2 + 2 | | 2 | | 2 | |
| = − |
| = − |
| = −(1 + |
| ) = − |
| − 1 |
| 2 − m | | m − 2 | | m − 2 | | m − 2 | | m − 2 | |
i tam oczywiście jest 2 a nie jak wcześniej napisałem 1
18 lis 19:24
M4ciek: A tak wlasciwie to doprowadzasz to do postaci z ktorej mozemy to narysowac
| | m | |
A z tego sie nie da |
| |
| | 2−m | |
18 lis 19:26
Godzio:
Da się tylko chyba trudniej trochę
18 lis 19:34
M4ciek: Znaczy czy mozna podstawiac za m liczby z tych 3 przedzialow i narysowac
18 lis 19:34
Godzio:
Jeśli będziesz widział wykres w przedziałach podstawiając do tej funkcji punkty to tak
18 lis 19:38
M4ciek: Dobra lepiej nie
18 lis 19:39
M4ciek: | | −2 | |
A dla |
| − 1 podstawiam po prostu punkty z Dziedziny? |
| | m−2 | |
18 lis 19:41
Godzio:
Proponował bym tak:
| | 2 | |
1) Rysujesz wykres g(m) − |
| |
| | m | |
2) przesuwasz go o 2 jednostki w prawo i jedną w dół
3) Rysujesz wykres na podstawie narysowanego tyle że w danych przedziałach
18 lis 19:44
M4ciek: Ad.3
Pogrubiam narysowany wykres dla moich przedzialow

?
18 lis 19:46
Godzio:
Lepiej by było przerysować
18 lis 19:51
M4ciek: Dziekuje
18 lis 19:59