bezradna: Wartość wyrażenia: 1-1/2+1/3-1/4+...+1/99-1/100 jest równa
a) 1/2+1/3+1/4+...+1/49+1/50
b)1+1/50+1/51+...+1/99+1/100
c)1+1/2+1/3+...1/49+1/50
d)1+1/3+1/5+1/7+...+1/97+1/99
e) 1/51+1/52+...+1/99+1/100
i dlaczego?
10 sty 18:45
Basia:
wydaje mi się, że żadna nie pasuje
∑(1/n - 1/(n+1)) =∑ 1 / [n(n+1)] = 1/2 + 1/(3*4) + 1/(5*6) + ...... + 1/ (99*100)
suma po n nieparzystych
ale może chodzi o coś innego
jaki to poziom ? i jaki zakres matriału ?
10 sty 22:28
b.: na oko widać, że raczej (e), bo tylko ta suma ma podobny rząd wielkości
- pozostałe liczby są za duże...
spróbujmy
niech S = 1+1/3 + 1/5 + ... + 1/99 - (1/2+1/4+...+1/100)
mamy
S + (1 + 1/2 + ... + 1/50) =
= 1+1/3 + 1/5 + ... + 1/99 - (1 + 1/2 + ... + 1/50)/2 + (1 + 1/2 + ... + 1/50) =
= 1+1/3 + 1/5 + ... + 1/99 + (1 + 1/2 + ... + 1/50) / 2 =
= 1+1/3 + 1/5 + ... + 1/99 + (1/2 + 1/4 + ... + 1/100)
po odjęciu (1 + 1/2 + ... + 1/50) od obu stron widać, że (e) jest poprawna
10 sty 23:28
bezradna: czyli 1-1/2+1/3-1/4+...+1/99-1/100 =1+1/3 + 1/5 + ... + 1/99
TAK

?
10 sty 23:34
b.: hmm?
nie (d), tylko (e) jest poprawna...
11 sty 10:17
Basia:
gra tylko może b. za szybko myślał i nie do końca wytłumaczył
S1 = 1-1/2+1/3-1/4+....+1/99-1/100=
(1+1/3+1/5+....+1/99) - (1/2+1/4+....+1/100) =
(1 +1/3+1/5+....+1/99) - 1/2(1+1/2+....+1/50)
S1 + (1+1/2+....+1/50) = 1+1/3+1/5+....+1/99 + 1/2(1+1/2+....+1/50) =
1+1/3+1/5+.....+1/99 +(1/2+1/4+.....+1/100) = 1 + 1/2+1/3+....+1/100
Se+(1 +1/2+....+1/50) = 1+1/2+....+1/50+1/51+.....+1/100
stąd
S1+ (1+1/2+....+1/50) = Se + (1+1/2+....+1/50)
czyli S1 = Se
inaczej: jeżeli do S1 i do Se dodasz (1+1/2+....+1/50) otrzymasz równe wyrażenia czyli
S1=Se
11 sty 10:46
natka: 1/2+1/3=?/6+?/6=
28 lis 00:09
natka: 3/4−1/6=?/12−?/12=
28 lis 00:11
Niania: [(3/4)−1 − (1,5)]−2
6 sty 13:43
Mariusz:
Funkcja tworząca tej sumy to
6 sty 17:07