prawdopodobieństwo
sella: W równaniu x2 + kx + k = 0 w miejsce k wstawiono liczbę losowo wybraną spośród liczb −5, −4,
−3, −2, −1, 0, 1, 2, 3, 4, 5. Jakie jest prawdopodobieństwo, że otrzymane równanie będzie
miało jedno rozwiązanie?
hy? moze chociaz jakieś naprowadzenie?
18 lis 18:58
sella: proszę chociaż o wskazówkę
18 lis 19:06
nikka: Równanie kwadratowe ma jedno rozwiązanie gdy Δ = 0.
Δ = k
2 − 4k
Δ = 0 ⇔ k
2 − 4k = 0 ⇔ k=0 lub k=4
A − zdarzenie polegające na wylosowaniu takiej liczby k, że równanie będzie miało jedno
rozwiązanie
|Ω| = 11
|A| = 2
Czy to jest dobrze?
18 lis 19:06
sella:

ooo, pierwsza część to tak jak myślałam, drugą juz rozumiem, ze też na to nie wpadłam... w
sumie nie wiedziałam jak sie za to zabrać. dziękuję!

jednak mam jeszcze jedno:
1) Wybraź sobie, że trafiamy w sposów losowy w punkt w kole. Dla każdego z kół na rysunku
ustal, jakie jest prawdopodobieństwo trafienia w zacieniowany obszar.
czerwone kropki − zacienowane pola
18 lis 19:14
nikka: Sella nie mam pewności czy to pierwsze dobrze zrobiłam

dobrze by było, żeby ktoś sprawdził
18 lis 19:16
sella: moim zdaniem jest zrobione dobrze, z tyłu podręcznika jest wynik, jaki Ci wyszedł. poza tym
wiadomo skadś się wszystko wzięło

masz pomysł na to drugie?
18 lis 19:17
nikka: kurczę nie lubię prawdopodobieństwa, ale myślę sobie, że
1. Koło podzielone jest na 8 pól z czego 4 są zacieniowane.
|Ω| = 8
|A| = 4
18 lis 19:18
nikka: 2. analogicznie − chyba

|Ω| = 12
|A| = 2
w 1 i 2 : A − zdarzenie polegające na trafieniu w zacieniowane pole
18 lis 19:21
sella: a drugie koło 1/5
hm.
3) Placek drożdżowy wypełnia blachę o poweorz. 12 dm
2. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze w
kawałku zajmującym powierzchnię 50cm
2 znajduje się jedyny rodzynek w cieście?

4) Obraz o wymiarach 1,2m x 0,8m przedstawia pewną postać, która na obrazie tym zajmuje
powierzchnię 20dm
2. Oblicz prawdopodobieństwo, że mucha, która zatrzyma się na obrazie,
usiądzie na namalowanej postaci.
5) Naukowcy spodziewaja się upadku meteorytu na obszarze 20km
2. Znajduje się tam jezioro o
powierz. 50ha. Jakie jest prawdopodobieństwo, że meteoryt wpadnie do jeziora?
18 lis 19:23
nikka: a pierwsze koło jest ok − znaczy wynik ? a na pewno w drugim dobrze podzieliłaś koło?
18 lis 19:25
nikka: może tam powinno być 10 pól a nie 12
18 lis 19:26
sella: drugie koło podzielone jest na dziesięć, dwa zacieniowane. rysunek mam zły.
za proste to zadanie. a nie trzeba tego policzyć z własności P(A) = pole koła / pole
zacieniowanych kawałków ? tak nas naprowadziła nauczycielka na lekcji, chociaż nie wiem po
co...
18 lis 19:30
nikka: skoro 10 to ok
| | 2 | | 1 | |
bo wtedy będzie |
| czyli |
| |
| | 10 | | 5 | |
nie ma żadnych danych liczbowych, więc pola nie policzymy...
18 lis 19:32
sella: no właśnie, dziwne. może coś się jej pomyliło

a jak z tymi następnymi zadaniami? bo ja nie daje rady...
18 lis 19:33
nikka: ta wskazówka to chyba do tych kolejnych zadań
18 lis 19:43
sella: do kolejnych? i tak czy siak, dalej nie mam pomysłu na ich obliczenie...
18 lis 19:46
nikka: jakieś kosmiczne te kolejne

1. żeby trafić w rodzynek − trzeb trafić w kawałek z rodzynkiem
| | 50cm2 | | 5 | |
może po prostu P(A) = |
| = |
| |
| | 120cm2 | | 12 | |
18 lis 19:48
sella: | | 1 | |
nie. odpowiedź brzmi |
| |
| | 24 | |
18 lis 19:50
nikka: hmm...już wiem
źle zamieniłam dm
2 na cm
2 − powinno być 1200 cm
2
18 lis 19:55