czemu tak??
kain: log4(x+3)−log4(x−1)= 2− log4 8
nie wiem czemu od −log
4 16 odejmujemy log
4 8

prosze o rozpisanie i wyjasnienie
18 lis 18:41
nikka: D: x+3 > 0 i x−1 > 0
D: x> −3 i x > 1
D: x > 1
| | x+3 | |
log4 |
| = log442 − log48 |
| | x−1 | |
| | b | |
( logab − logac = loga |
| , logaak = k ) |
| | c | |
dokończ...
18 lis 18:56
Tomek.Noah:
x+3>0
x−1>0
z roznowartosciowosci funkcji logarytminczej:
dalej chyba juz wiesz jak ;> pamietaj o zalzeniach z poczatku
18 lis 18:57
Tragos: 2 = log416, stąd po prawej stronie równania masz log416 − log48 = log42
18 lis 19:00
kain : dzieki... wyszło mi 5
18 lis 19:20