logaaryt,y
gosc: Ile to log2 8 i odwrotnie
18 lis 18:36
Tragos: log28 = 3, bo 23 = 8
18 lis 18:52
Basia:
a do jakiej potęgi trzeba podnieść 2 żeby otrzymać 8 ?
log
28 = ta potęga
18 lis 18:52
gosc: ale nie chodzi mi o potegi
18 lis 18:54
gosc: tylko log 2 przy podstawie 8
18 lis 18:54
Basia:
przeczytaj sobie łaskawie definicję logarytmu
logab to taka liczba c, że ac=b
18 lis 18:58
gosc: | | 3 | |
i jak jeszcze obliczyć log piergwiastek z 2 do potęgi |
| o podstawie 2 |
| | 4 | |
18 lis 19:00
gosc: | | 1 | |
to log 2 przy podstawie 8 wyjdzie |
| ? |
| | 3 | |
18 lis 19:02
Tragos: tak, bo 813 = 2
18 lis 19:04
Basia:
tak, bo log82 = c ⇔ 8c=2 ⇔ (23)c = 2 ⇔ 23c=21 ⇔ 3c=1 ⇔ c=13
18 lis 19:05
gosc: dzięki wam ja jestem lewy z tych logarytmów pomożecie mi jeszcze zrobić kilka przykładów?
18 lis 19:07
Basia:
pisz, ale próbuj też sam, inaczej się nie nauczysz
18 lis 19:09
gosc: | | 3 | |
a) log pierwiastek z 2 do potęgi |
| o podstawie 2= |
| | 4 | |
b) log 4 o podstawie 6 + log 9 o podstawie 9=
c) log100 o podstawie 5 − log 4 o podstawie 5=
d) 4log2−2log2+log5=
Wiedząc że log 6 o podstawie 2=a i log 3 o popdstawie 2 = b Oblicz log 12 o podstawie 2
18 lis 19:11
Tragos: | | 3 | | 3 | | 1 | | 3 | |
a) log2√234 = |
| *log2212 = |
| * |
| * 1 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 8 | |
18 lis 19:14
gosc: pomoże ktoś ?
18 lis 19:29
Basia:
log64+log99
log5100−log54
tak to ma być, czy jakoś inaczej ?
18 lis 19:34
Basia:
ad.d
nlog
ab = log
ab
n
log
ab+log
ac = log
a(b*c)
spróbuj to kolejno w tym przykładzie zastosować
18 lis 19:36
gosc: w d wyjdzie 2
18 lis 19:38
gosc: znaczy c
18 lis 19:38
Basia:
tak, w (c) będzie 2
18 lis 19:40
gosc: b) log 4 o podstawie 6 + log 9 o podstawie 9=
d) 4log2−2log2+log5=
Wiedząc że log 6 o podstawie 2=a i log 3 o popdstawie 2 = b Oblicz log 12 o podstawie 2
jeszcze tylko tych te
18 lis 19:40
Basia:
tego (b) nadal nie rozumiem
to jest
(1)
log46+log99
czy
(2)
log64+log99
napisz (1) czy (2)
do (d) napisałam Ci wyżej wskazówki, pokombinuj
18 lis 19:45
gosc: (2) tylko drugie to log69
18 lis 19:48
gosc: mam jeszcze jedno zad Log416
18 lis 19:49
Basia:
log26 = a
log23=b
log26 = log2(2*3) = log22+log23 = 1+b
a = 1+b
log212=log2(2*6) = log22+log26=1+a = 2+b
o ile dobrze rozumiem Twój zapis
zobacz tu z boku okienka jak to się powinno pisać
trzecia linijka od góry (zamiast a piszesz log)
18 lis 19:50
Basia:
log64+log69
logax+logay = loga(x*y)
to jak będzie w tym przykładzie ?
18 lis 19:51
gosc: log 18/36 o podstawie 6 i nie wiem jak dalej
18 lis 19:56
Basia:
nie
= log6(4*9) = log636=2
18 lis 19:58
gosc: a pozostałe
18 lis 20:09
Basia:
a co jeszcze zostało ? bo się pogubiłam
18 lis 20:11
gosc: Wiedząc że log 6 o podstawie 2=a i log 3 o popdstawie 2 = b Oblicz log 12 o podstawie 2
18 lis 20:19
Lalala: A ile to log przy podstawie 6 z 2 do 1/2
1 lip 15:32
Janek191:
log2 6 = a i log2 3 =b
więc
log2 12 = log2 (6*2) = log2 6 + log2 2 = a + 1
lub
log2 12 = log2 ( 4*3) = log2 4 + log2 3 = log2 22 + log2 3 =
= 2 log2 2 + log2 3 = 2 + b
1 lip 17:42
Alicja: log o ppodstawie 5 z liczby 4


Jak to obliczyć?
25 mar 18:24
Kasjopea: Jak obliczyc log1/32 2 ?
9 gru 21:37
Bogdan:
Czy tu jest log1/32 2 ?
9 gru 21:40
Bogdan:
Loga b = x ⇒ ax = b
9 gru 21:41
Eta:
Po co
odkopujesz stare tematy sprzed
4 lat
| | 1 | |
log1/32 (2)= log2−5 (2)= − |
| |
| | 5 | |
9 gru 21:42