paweł 1010: 




1. Kąt przy podstawie w trójkącie równoramiennym ma miarę 42 (stopni). Kąt między
ramionami tego trójkąta ma miarę ?
a 42(stopni)
b 8(stopni)
c 48(stopni)
d 96(stopni)
2. Trójkąt można zbudować z odcinków a, b, c o długościach?
a a=5 cm, b =6cm, c=11cm
b a=3,2 dm, b=35cm, c=0,4m
c a=25 mm, b=5,2cm, c 0,45m
d a=0,32m, b=4,5dm, c=85cm
3. W prostokącie jeden z boków jest 0 4 cm dłuższy od drugiego. Obwód tego prostokąta
jest równy 2,4 dm. Boki tego prostokąta mają długość:
a 6cm i 4 cm
b 10cm i 14 cm
c 5 cm i 9 cm
d 8 cm i 4 cm
4. Pole kwadratu jest równy 36 cm
2 . Obwód tego kwadratu jest równa
a 36cm
b 18cm
c 12cm
d 24 cm