wyznacz współczynniki
Bożena: Wyznacz współczynniki m,n,p,q tak aby wielomiany P(x),Q(x) były równe:
a) P(x) = x4 + mx3 + nx2 + 12x + 4 ; Q(x) = (x2 + px + qx)2
18 lis 18:31
RW.16l: miałem prawie to samo w swoim zbiorze zadan
wymnóż Q(x)
nastepnie zrob cos podobnego
F(x)=x
3+mx
2−(3n+k)x+4
K(x)=x
3+(l+2)x
2−4x+l
2
teraz od tyłu
l
2=4
3n+k=−4
l+2=m
wynik oczywiscie bedzie bez wyniku (

) ale chodzi mi o przyrównanie wspolczyników przy
poszczegolnych stopniach x
18 lis 18:37
RW.16l: *chochlik −3n−k=−4
18 lis 18:37
Bożena: nie rozumiem... co to są te "l" i skąd się biorą?
18 lis 18:59