prostopadłościan
kazimierz: bardzo proszę o pomoc
Przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 450, krawędzie
podstawy mają długość 3 i 4. Objętość bryły jest równa?
18 lis 18:30
Godzio:
Rysunek na kartce zrobiony ? Dane zaznaczone ?
18 lis 18:31
kazimierz: z rysunkiem sobie poradzę
18 lis 18:35
Godzio:
To w takim razie dałeś zadanie, w którym nawet nie zrobiłeś rysunku i nie próbowałeś zrobić ?
18 lis 18:36
essh:

tak to chyba by wygladalo , zaraz dam obliczenia
18 lis 18:38
kazimierz: mam rysunek, cały dzień rozwiązuję zadania ,a z tym nie mogę sobie poradzić,
18 lis 18:39
kazimierz: Tak mam
18 lis 18:40
kazimierz: wzór na obiętość to V=a x b x h
18 lis 18:42
essh:

V=Pp*h
Pp=3*4=12
h=?
trojkat ABC jest prostokątny wiec żeby obliczyć x korzystam z tw. pitagorasa :
x
2=3
2+4
2 | pierwiastkuję to
x=
√32+42=
√9+16=5
mając x mozna policzyć wysokosc h, zaraz dodam bo nie wiem jak w jednym poscie dac 2 rysunki
18 lis 18:44
kazimierz: A czyli trójkąt bierzemy z podstawy?
18 lis 18:47
essh:

tg 45
o=
xh
1=
xh | *h
h=5
dalej podstawiam do wzoru V=Pp*h
V=12*5=60 ( o ile dobrze kminie

)
18 lis 18:49
kazimierz: no tak i mamy x jako bok drugiego trójkąta gdzie obliczymy wysokość z trygon
18 lis 18:49
kazimierz: a tg 450 to nie 1 ?
18 lis 18:52
kazimierz: a jest przepraszam
18 lis 18:52
essh: no wlasnie 1

podstawilem 1=
xh
18 lis 18:53
kazimierz: Objętość bryły to nie wzór V=a X b x H ? czyli 3X 4X 5 = 60 ?
18 lis 18:57
essh: no wlasnie tak, ja uzylem ogolnego V= Pp*h gdzie Pp to pole podstawy wiec analogicznie Pp=a*b
18 lis 19:03
essh: na jedno wyjdzie wiec jak kto woli xd
18 lis 19:04
kazimierz: Bardzo dziękuję . mam już chyba stary mózg że sam na to nie wpadłem , bardzo ci dziękuję
18 lis 19:05
essh: od tego jest forum

czasem najbardziej oczywiste rzeczy najlatwiej przeoczyc

nie spamuje
juz bo mnie zablokują xD pozdrawiam
18 lis 19:08