Planimetria : dwa styczne okregi...
essh:

Witam xd mam problem z zadaniem: Dwa styczne okręgi o środkach odpowiednio o1 i o2 przecina
prosta k przechodzaca przez punkt stycznosci C i przecinająca oba okregi w punktach A i B.
Udowodnij, że katy środkowe w obu okregach, oparte na łukach wyznaczonych przez prosta k ( nie
bedaca srednica okregow) są równe.
18 lis 18:28
essh: wytlumaczy ktos jak sie do tego zabrac

? mozna powiedziec ze beda to trojkaty podobne i
dlatego katy sa takie same ? jak to uzasadnic ? ;>
18 lis 18:52
Basia:
można
CO
1=BO
1=r
1 BC=2r
1
CO
2=AO
2=r
2 AC = 2r
2
| CO1 | | BO1 | | BC | | r1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| CO2 | | BO2 | | AC | | r2 | |
są więc z całą pewnością podobne ⇒
∡CO
1B = ∡CO
2A
18 lis 18:55
essh: ale nie mozna powiedziec ze BC=2r1 poniewaz k nie jest srednica zadnego z okregow... tzn BC
lub/i AC
18 lis 19:00
essh: rysunek nie jest zbyt dokladny ale w tresci jest powiedziane all i wlasnie nie jest to takie
proste jak by się wydawało
18 lis 19:02
essh: da się to jakos inaczej 'odswiezyc' czy tylko poprzez podbijanie postow ? xD zalezy mi na tym
zadaniu a w ksiazce odp nie dali
18 lis 19:25