lolek: oblicz równanie log3x+log9x+log81x=7
10 sty 18:34
lolek: oblicz równanie log3x+log9x+log81x=7
10 sty 18:38
bezradna: sprowadź logarytmy do wspólnej podstawy 3, np. log9x=1/2log3x lod81x=1/4log3x,
podstaw , zredukuj wyrazy podobne i dalej już pójdzie
10 sty 18:52
Sigma:
Dziedzina x>0
tak jak Ci podała kolezanka!
wstaw to co zapisała zobacz podstaw log3x= t
czyli masz
t + (1/2)*t + (1/4)*t = 7 czyli 1 +1/2 + 1/4 = 1 i 3/4= 7/4
teraz ( 7/4) *t = 7 /: (7/4)
t= 4
to log3x = 4
to x = 34 = 81
sprawdzamy i widzisz
L= log3 {81} + log9{81} + log81 {81}=
= 4 + 2 + 1 = 7
P=7 czyli L=P
zatem odp; jest x = 81
10 sty 19:39