Granica ciągu
sam: | | 3n | |
POMOCY. Obliczyć granicę ciągu an= |
| |
| | √n2+3n+n | |
18 lis 17:43
Basia:
√n2+3n+n = √n2(1+3n)+n = n√1+3n+n =
n(1+√1+3n)
dokończyć już na pewno potrafisz
18 lis 17:45
Tomek.Noah:
| 3n | | 3n | | 3 | | 3 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| n√1+31n+n | | n(√1+31n+1) | | √1+1 | | 2 | |
18 lis 17:51
Basia:
Tomek skąd 31n ?
ten zapis to 3 całe i 1n, a ma być 3*1n = 3n
18 lis 17:55
Basia:
wynik jest jak najbardziej dobry, tylko ten zapis.....
18 lis 17:56
sam: dziękuję wam, ale mam jeszcze jeden przykład którego nie umiem też rozwiązać
18 lis 18:02
18 lis 18:03
Godzio: podziel licznik i mianownik przez n
| 5 − 7n | | 5 | |
| = |
| = 5/4 |
| √4 + 5/n − 7/n2 + 2 | | √4 + 2 | |
18 lis 18:05
Basia:
√4n2+5n−7+2n =
√4n2(1+54n−74n2)+2n =
2n*√1+54n−74n2+2n =
2n(√1+54n−74n2+1)
podstaw i podziel licznik i mianownik przez n
18 lis 18:06
sam: Godzio a czemu napisałeś że mam licznik i mianownik podzielić przez "n" a Ty to co pod
pierwiastkiem podzieliłeś przez n2 − ja wyczytałem ze tak trzeba w książce ale wlasnie nie
rozumiem czemu
18 lis 18:10
Basia:
metod i sposobów prawie zawsze jest kilka; wszystkie dobre
18 lis 18:13
sam: dziękuję Basiu, a czy tak też biedzie dobrze? >>
√4n2+5n−7+2n =
√n2(4+5n − 7n2) +2n =
n(√4+5n−7n2 +2)
18 lis 18:16
Godzio:
n = √n2
18 lis 18:16
sam: a tak faktycznie racja Godzia − dzięki
18 lis 18:18
sam: *Godzio
18 lis 18:18
Basia:
ad. wpis z 18:16
tak, to też jest dobrze
18 lis 18:19
sam: dziękuję jeszcze raz

18 lis 18:23
jun10r: ak obliczyć granicę √n+√n+√n−√n
28 sty 19:47