Wyznaczanie dziedziny funkcji
nUmer: Rozwiązując zadania ze zbioru zadań dla studentów potrafię rozwiązać większość dziedzin
funkcji.
Problematyczne dla mnie okazuje się jeszcze kilka, których wspólne rozwiązanie rozświetli mi
bardzo zagadnienie funkcji i tym samym okaże się pomocne w określaniu czy dana funkcja jest
różnowartościowa oraz parzysta, co stanowi 3/4 kolokwium − mego pierwszego w życiu − w związku
z czym bardzo bym prosił bądź o wskazówki, lub też o ich rozwiązanie, za co oczywiście będę
bardzo wdzięczny.
Końcem wskazanego zadania wskażę odpowiedzi zawarte w zbiorze zadań.
Zadanie 1: podać dziedzinę funkcji
f(x) = arctgx1−arctgx
Odp:(0; π4)U(−π4 ; π4)U{π4;∞)
Zadanie2:
f(x) = ln(2ln x + ln2x)
Dodatkowe pytanie − czy w takim zapisie ów kwadrat ln tyczy się ln, czy raczej jak przypuszczam
podstawy e?
Odp.D:(0; e−2)U(1; ∞)
Zadanie3:
f(x)=√arctg2 x −arctgx
Odp: D(−∞;0>U<tg1,∞)
Pozdrawiam
18 lis 17:19
Grześ: Zadanie drugię zrobię
18 lis 17:20
Grześ:
f(x)=ln(2lnx+ln
2x)
D: 2lnx+ln
2x>0 oraz x>0
t=lnx
t
2+2t>0
t(t+2)>0
t∊(−
∞,−2)U(0,+
∞) , więc:
t<−2 lub t>0
lnx<−2 lub lnx>0
Dalej już sobie poradzisz
18 lis 17:22
Basia:
ad.1
1−arctgx≠0
arctgx≠1
x≠tg1
x∊R\{tg1}
podana odpowiedź nie jest poprawna, albo źle przepisałeś wzór funkcji
ad.3
arctg2x−arctgx≥0
arctgx(arctgx − 1) ≥0
[ arctgx≥0 ∧ arctgx≥1 ] ∨ [arctgx≤0 ∧ arctgx≤1 ]
[ x≥0 ∧ x≥ tg1 ] ∨ [ x≤ 0 ∧ x≤ tg1 ]
x≥tg1 ∨ x≤0
x∊(−∞;0>∪<tg1;+∞)
18 lis 17:30
nUmer: Dzięki Grześ − dalszą część rozwiązałem od ręki.
18 lis 17:31
nUmer: Basiu − również dziękuję − zaoszczędziłem sporo czasu i stresu

Co do zadania 1 − odp. przepisałem poprawnie, jednak nie upieram się, że jest właściwa.
18 lis 17:32
Basia:
ale ja nie jestem pewna czy dobrze odczytałam wzór funkcji
czy to jest
jeżeli tak, to moja odpowiedź jest prawidłowa
18 lis 17:40
nUmer: Tak to jest przepisany przez Ciebie wzór.
Dzięki!
18 lis 17:48
O: f(x)= xarctgx wyznaczyć dziedzinę?
13 maj 18:41