Prosze o podpowiedz
R.o.zumek: prosze o podpowiedz ^^
23x * 7x−2 = 4x+1
18 lis 17:11
Godzio:
2
3x * 7
x − 2 = 4
x + 1 = 2
2x + 2 / : 2
3x
| | 1 | |
7x − 2 = 2−x + 2 = ( |
| )x − 2 |
| | 2 | |
dalszy ciąg zostawiam Tobie
18 lis 17:13
R.o.zumek: dzieki a mogłbys napisac dalej jak Ty to zrobiłes bo mi wynik poprawny wyszedl ale wątpliwym
sposobem ^^
moze byc tak ze 214−x−2 = 714x−2
i pozniej wziasc potęgi i wyliczyc isc bo funkcja jest roznowatrosciowa ?
18 lis 17:32
Godzio:
chociażby tak:
na początku pomnożę przez 2x−2
7x − 2 * 2x − 2 = 1
14x − 2 = 1 ⇔ x − 2 = 0 ⇒ x = 2
18 lis 17:34
R.o.zumek: jeszcze raz dzięki

nie widziałem tego ^^
18 lis 17:37
Basia:
nie dość, że popełniłeś błąd w wykładnikach, to nadal nie masz tych samych podstaw, to nic nie
daje
jeżeli nie widzisz z zapisu Godzia jakie musi być x−2 zrób tak:
7
x−2=(
12)
x−2
7
x−2*2
x−2 = 1
14
x−2=1= 14
do jakiej potęgi ?
chyba wiesz
18 lis 17:38